Zaaitips
Vele zaden kiemen zonder enig probleem, zonder dat er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Andere zaden hebben meer zorg nodig maar kiemen ook dan gemakkelijk. Een derde categorie wordt gevormd door zaden die met tegenzin kiemen. Van deze drie categorieën zaden volgt nu een beschrijving…
Klik hier voor alle zaaitips >>>
De Nederlandse Kuipplantenvereniging publiceert elk voorjaar in haar verenigingsblad een zadenlijst.
Download hier de zadenlijst 2022: Zadenlijst 2022
Deze zaden zijn verzameld door leden van de vereniging. Dit kunnen zaden zijn van hun eigen planten, zaden die zij op vakantie hebben verzameld of zaden die zij op een andere manier hebben verkregen. De zaden worden opgestuurd naar de zaadbankbeheerder. De zadenlijst wordt gepubliceerd in “de Parel” en wel in het eerste nummer van elke jaargang.
De zaadbankbeheerder in 2018 is An Klerks. Zaden moeten worden opgestuurd naar An Klerks, Wolfshoek 84a, 5154 AD Elshout. Email: anenwimklerks@gmail.com
De spelregels voor de leden bij het sturen van zaden voor de zadenlijst:
- Stuur alleen schone zaden, dus geen hele peulen of zaaddozen, tenzij u daar een goede reden voor heeft.
- Daarbij alleen goed rijpe zaden, rechtstreeks van de plant. Narijpen gebeurt vaak niet en onrijpe zaden kiemen niet.
- Pak de zaden per soort in en zorg dat de zakjes goed dicht zijn geplakt.
- Vergeet niet Uw eigen naam en adres te vermelden. Dit ook in verband met de gratis zakjes zaden die U retour krijgt van de zaadbankbeheerder.
- Geef a.u.b. Uw zaairesultaten van afgelopen jaar door.
- Verstuur geen zaden als er (nacht)vorst verwacht wordt.
- We stellen het zeer op prijs als u foto’s van de planten van de zadenlijst mailt naar de zaadbankbeheerder. Hiermee weten we dan hoe de plant er uitziet en zo kunnen wij ook op onze website de juiste foto bij de naam van het zaad zetten.
- Stuur alleen zaden van tropische en subtropische en bijzondere eenjarige planten. A.u.b. geen zaden van gewone tuinplanten.
- Zet de datum waarop u de zaden geoogst hebt op de zakjes.
De zaadbankbeheerder zoekt bij de diverse plantensoorten informatie en vermeldt die ook op de zadenlijst.
Deze informatie betreft de soortnaam, het type plant, de kiemtijd in dagen, de kiemtemperatuur, bijzonderheden bij het zaaien en de overwintering van de planten. Enkele inzenders hebben ook extra info bij hun ingezonden zaden gevoegd. Ook deze informatie staat in deze zadenlijst.
Alle aanvullingen of commentaar zijn uiteraard zeer welkom!
Hoe kunnen zaden aangevraagd worden?
Let op! Alléén leden van de Nederlandse Kuipplantenvereniging kunnen zaden bestellen!
Via de pagina ‘contact’/’ledenadministratie’ kunt u zien hoe u lid kunt worden.
Hoe kunt u de zaden aanvragen: Een zakje zaad kost 0,70 euro. Betaal het verschuldigde bedrag minus het aantal gratis zakjes –indien u zelf zaden hebt ingestuurd- aan de penningmeester. Vergeet niet om 0,83 euro extra voor een postzegel over te maken. Mocht u veel zaden bestellen dan graag 2 x0,83 euro overmaken. N.B.: het kan zijn dat door u aangevraagde zaden niet meer voorradig zijn. Zorg er daarom voor altijd een aantal alternatieven in uw lijstje te zetten!
Rekeningnr. penningmeester
NL71 INGB0003 9781 67 t.n.v. Nederlandse Kuipplantenvereniging
Stuur uw lijst met gevraagde zaden per e-mail of per post aan:
An Klerks, Wolfshoek 84a, 5154 AD Elshout.
E-mail anenwimklerks@gmail.com
Zet uw adres bij de aanvraag, zeker als u het zaad per mail aanvraagt.
An stuurt u de zaden toe zodra zij bericht van de penningmeester heeft gekregen dat de zaden betaald zijn.
Tot slot nog het volgende:
Alle zaden zijn afkomstig van open bestuiving, waardoor kruisbestuiving mogelijk kan zijn. De kiemkracht kan niet worden gegarandeerd. Elk zakje bevat minstens vier zaden. Het kan echter voorkomen dat U er maar 2 of 3 krijgt. Dit gebeurt alleen als het de laatste zaden van die soort zijn. Het heeft geen zin om per soort meerdere zakjes te bestellen. Zijn er voldoende zaden aanwezig, dan krijgt U er wellicht 20 per zakje. De bedoeling is echter dat er zoveel mogelijk leden met zaden blij gemaakt kunnen worden. Tijdens vorstperioden worden er geen zaden verstuurd.